Hvorfor spiser valpen jord? - Raglamyr Smådyrklinikk

Go to content
Artikler


Hvorfor spiser valpen mi jord og avføring ? Er det noen den mangler ?

Er det noen næringsstoffer den mangler eller er det en uvane, eller hvorfor gjør den det?

Dette er et vanlig valpespørsmål  i enhver praksis.    

Og her er svaret:
De bare modner og aktiverer det medfødte immunforsvaret sitt.

De oppretter balansen mellom akutt og kronisk respons, en balansert Th-1 og Th-2 respons. De kommer ut fra den luksuriøse sterile livmortilværelsen med overvekt av Th-2 respons. Først i møte med i verdens harde mikrobielle virkelighet aktiveres Th-1 responsen.
Makrofagene, immunforsvarets speidere, trenger ikke huske tusenvis av bakterier, for de har spesifikke reseptorer for visse patogenassosierte molekylære strukturer (PAMS), rester av bakterier og sopp som går igjen i mikroorganismer; og disse trigger en cytokinrespons som orkestreres hele det medfødte immunforsvaret effektivt. Dermed kan de si AT de angripes, ikke nødvendigvis av hvem. De er speideren som ser at fienden kommer og mobiliseringsalarmen går. 80 % av immuncellene befinner seg i tarmveggen og analyserer hva som kommer forbi.
Den viktigste trigger i denne fasen er 1,3-1,6 betaglukan, et fibermolekyl som finnes i veggen på bakterier og sopp. Når det detekteres, mobiliseres styrkene.  Jord inneholder masse betaglukan, «skjeletter» fra døde bakterier og sopp, og jordspising er derfor en måte å modne immunforsvaret på.
Raglamyr Smådyrklinikk AS
Longhammarveien 15
5536 Haugesund

T:  91 99 85 49
Back to content