Flåttsykdom hos katt - Raglamyr Smådyrklinikk

Go to content
Artikler


Flåttbårne sykdommer hos norske katter - kjenner du de vanligste symptomene?

Etter lang tid i skyggen av hunden er det infeksjonssykdommer hos katt som vekker allmenn interesse. Når det gjelder flåttbårne sykdommer er kunnskapen begrenset, men det henger nok delvis sammen med at diagnostikken ikke alltid har vært like enkel. Flåttbårne sykdommer rammer primært blodceller, med unntak av Borrelia spp..

Katter kan bli syke av anaplasma
I Norge er det fortrinnsvis den vanlige flåtten (Ixodes ricinus) som er aktuell som smittebærer. Mange katter som ferdes ute og blir bitt av flått har antistoffer mot både Borrelia og TBE uten noensinne å vise kliniske symptomer. Derimot vet vi at katter som rammes av Anaplasma phagocytophilum kan bli syke med feber, nedsatt appetitt og letargi. Disse tre symptomene er uspesifikke, men typiske hos alle dyrearter som rammes av flåttbårne sykdommer.

En annen infeksjon som forekommer er Hemoplasmosis eller Feline Infectious Anemia, som forårsakes av Mycoplasma haemofelis. Infeksjonen forløper vanligvis uten symptomer hos friske katter, men blusser opp ved underliggende virussykdom. Dette patogenet har loppe som vektor, men ser også ut til å være flåttbåren.

Langtidsvirkende flåttbeskyttelse til katt forebygger flåttbåren sykdom
Det finnes en håndfull flåttbårne patogener, som man vet eller mistenker at, kan ramme katt. Med moderne diagnostikk håper vi, at vi i løpet av nærmeste fremtid vet mer om disse.
Siden nye flåttarter er på vei inn i Norge, både via reiser med kjæledyr i et kortere perspektiv og klimaendringer i et lengre, så er beskyttelse mot flåttbitt stadig aktuelt. Ikke minst siden flått som kryper i pelsen på katten lett kan krype over på andre familiemedlemmer i stedet.

Alle vet at katter, som er mye ute,kan være vanskelige å behandle så kontinuerlig som ønskelig. Et velsittende halsbånd, som avviser flått før de rekker å bite, er en visuell påminnelse for eieren om, at katten er beskyttet i opptil 8 måneder, også mot lopper.

Seresto er et halsbånd som forebygger og beskytter katten mot flått, lopper og lus i inntil 8 måneder.

Av andre midler mot flått finnes det Frontline dråper. Disse må legges på huden hver 3-4 uke.
Bravecto dråper er et nytt middel. Disse dråpene beskytter katten i 3 måneder.
Raglamyr Smådyrklinikk AS
Longhammarveien 15
5536 Haugesund

T:  91 99 85 49
Back to content