Vaksinering - Raglamyr Smådyrklinikk

Go to content

Main menu:

For å forsikre oss om at hunden eller katten din er frisk, og for å tidlig oppdage eller forebygge sykdommer, foretar vi alltid en undersøkelse av dyret før vaksinering.
Vaksine hund
Hunder blir rutinemessig vaksinert mot parvovirus , adenovirus (smittsom leverbetennelse), paramyxovirus (valpesyke), og parainfluensavirus.
6-8 ukers alder: Eventuelt første vaksine mot Parvovirus. Gis ved stort smittepress eller dersom mor ikke er vaksinert tidligere. Samtidig utstedes helseattest dersom det er ønskelig.
12 ukers alder: Dette er den viktigste vaksinen valpen får. Den beskytter mot parvovirus, smittsom leverbetennelse, valpesyke og kennelhoste.
Den årlige revaksineringen gis ett år etter grunnvaksinen (12 ukers vaksinen). Vi sender ut påminnelse noen uker før det er tid for den årlige vaksinen, men det er alltid greit å notere seg tiden selv også.
Den årlige vaksineringen er, i tillegg til selve vaksinen, en mulighet for å få en helsesjekk på hunden. Hos oss får alltid hunden en generell undersøkelse før vi vaksinerer, hvor vi blant annet lytter på hjertet og lungene, og sjekker tennene.
For hunder som skal reise til utlandet (unntatt Sverige) må man dessuten vaksinere mot rabies.  Dersom reisen går til sydligere strøk anbefales det også å vurdere vaksinering mot leptospirose.
Det er også kommet en vaksine til hund mot Borreliose. Borreliose er en bakteriell infeksjon som overføres av flått, på samme måte som hos mennesker. I Norden er opptil 20% av flåtten bærere av borrelia-bakterien (2014).  Alle hunder som er utsatt for flåttbitt kan bli infisert med borrelia-bakterier. Hunden vaksineres fortrinnsvis på senvinteren eller tidlig på våren, slik at hunden kan danne antistoffer rett før flåttsesongen kommer. Hunder kan vaksineres fra de er 12 uker. Første gangen må hunden vaksineres to ganger med 3 ukers mellomrom, og deretter èn gang per år.
Vaksine katt
Det finnes vaksiner mot flere av de smittsomme sykdommene katter kan få.
De sykdommene vi vaksinerer mot er kattepest (parvovirus) og katteinfluensa (calicivurus og herpesvirus). Der smittepresset er spesielt stort (utstillinger/katterier) kan man også vurdere å vaksinere mot chlamydia (luftveisinfeksjon) .
For å gi en optimal beskyttelse må katten grunnvaksineres som kattunge, og deretter få årlige revaksineringer.
Som grunnvaksinering gis den samme vaksinen 2 ganger, med ca. 4 ukers intervall:
8 – 12 ukers alder: Første vaksine mot kattepest og katteinfluensa. Gis tidlig ved stort smittepress eller dersom kattemor ikke er vaksinert. Samtidig utstedes helseattest dersom det er ønskelig.
12 – 16 ukers alder: Siste grunnvaksine gis ca 4 uker etter første vaksine.
Den årlige revaksineringen gis ett år etter siste grunnvaksine. Vi sender ut påminnelse noen uker før det er tid for den årlige vaksinen, men det er alltid lurt å notere seg tiden for vaksinen selv også. Den årlige vaksineringen er, i tillegg til selve vaksinen, en mulighet for å få en helsesjekk på katten. Hos oss får alltid katten en generell undersøkelse før vi vaksinerer, hvor vi blant annet lytter på hjertet og lungene, og sjekker tennene.
For katter som skal reise til utlandet (unntatt Sverige) må man dessuten vaksinere mot rabies.
Back to content | Back to main menu