Reisesyke - Raglamyr Smådyrklinikk

Go to content
Artikler


Reisesyke hos hund og katt

Vi ser at det er mange hunder og katter som sliter med redsel, kvalme og oppkast når de skal ut og kjøre bil. Noen dyr blir så redde, at de spyr, tisser og bæsjer i bilen. Dette kan medføre svært mye stress både for eiere og dyr.
Det er hovedsakelig valper som sliter mest med bilsyke. Det gjør selvfølgelig at bilen ikke blir et hyggelig sted for dem, og man får en hund som vegrer seg for å kjøre bil.

Årsak til bilsyke:
Det er to hovedårsaker til bilsyke:
- Hunden blir dårlig pga selve bilkjøringen. Disse hundene blir ofte bedre om de får kvalmestillende tabletter ca 1 time før bilkjøringen. Ofte ser man at unghunder sliter litt med bilsyke i perioder, men vokser det av seg med tiden.
- Redsel for bilkjøring. Dette er nok den hyppigste grunnen til bilsyke. Redselen gjør at hundene blir kvalme og kaster opp. Redde hunder er ofte også svært urolige og peser mye. I sterke tilfeller kan de også tisse og bæsje i bilen. Denne redselen kan trenes bort, men krever litt ekstrajobb av eieren.

Når du skal hente ny valp/kattunge:

Det beste er å være føre var. Snakk med oppdretter før dere henter valpen, så den ikke får mat rett før dere skal ta den med hjem. En tom mage minsker sjansen for oppkast og ubehag betraktelig. Hør også med oppdretter om valpen har vært i bil tidligere og hvordan det gikk. Mange oppdrettere trener litt med valpene før henting, slik at hjemturen ikke skal komme som et stort sjokk for valpen.
Noe som har en positiv virkning på hundens sinnstilstand er feromoner (duftstoffer). Det er bevist at feromonene senker stressnivået til hundene. Det har nå kommet halsbånd med feromoner, som mange oppdrettere setter på valpene noen dager før de blir hentet. Dette gjør at hjemturen og tilvenningen til nye omgivelser går litt enklere. Hvis ikke oppdretter bruker disse halsbåndene, så ta med en feromonspray som dere sprayer i bilen hvor valpen skal sitte. Gjør dette minimum 10 minutter før valpen settes i bilen.
Til kattunger finnes det kun feromoner i sprayform per i dag. Så spray transportburet til katten ca 10 min før dere skal reise for maksimal effekt. Man ser at de fleste katter er tryggere og mindre redde når de sitter i bur, enn når de går fritt rundt i bilen. Begynn gjerne med burtrening så tidlig som mulig, for at katten skal føle seg trygg i transportburet sitt.

Litt om feromoner:

Hunder bruker duftstoffer for å signalisere seg imellom. Disse kalles feromoner. Diegivende hunder avgir feromoner som virker beroligende på valpene, og dette er en av grunnene til at valpene konsekvent returnerer til moren. Man har klart å lage disse duftstoffene syntetisk og de er å få i duffuser, spray og halsbånd. Feromoner virker også på voksne hunder, og brukes mye ved stressrelatert atferd hos hund. Feromoner er duftstoffer som vi mennesker ikke oppfatter, så det oppstår ingen lukt ved bruk av produktene. De kalles D.A.P (Dog Appeasing Pheromone) til hund, og Feliway til katt.
  
Kattens feromoner er andre feromoner enn hundens. Katten utskiller ansiktsferomoner i sitt hjemmemiljø for å kunne kjenne seg igjen, og føle trygghet. Feliway inneholder syntetisk fremstilte ansiktsferomoner som virker beroligende og katten får en følelse av sikkerhet i fremmede og hjemlige omgivelser. Feliway kan administreres på to forskjellige måter. Spray, som sprayes direkte på for eksempel transportburet, og som diffuser, som stikkes i stikkontakten og avgir jevnlig duftstoffer.

Behandling av bilsyke:

Ved kvalme kan man gi kvalmedempende medisiner. Det er et medikament på markedet som er registrert til hund, og som heter Cerenia. Cerenia er reseptbelagt, og må kjøpes gjennom veterinær. Cerenia finnes i tablettform, og gis ca 1 time før avreise. Cerenia er per i dag kun godkjent til bruk hos hunder.

Postafen (reisesyketabletter til menneske) har blitt gitt i mange år, fordi man ikke hadde gode, kvalmedempende medisiner til hund og katt. Til hund kan man gi 1 tablett (25 mg) til 20-25 kg hund. Til katter gis 1/4-1/2 tablett til en normalt stor katt (ca 4 kg). Tablettene gis 1-2 timer før reisen. Dyrene blir ofte trøtte og sløve når de får Postafen.
Til forskjell fra Postafen blir ikke hundene trøtte av Cerenia og det virker bedre mot kvalme.

Til katter finnes det nå en mikstur som heter Bonqat. Dette gis en time før biltur, og har vist seg å ha god virkning mot bilsyke. Du må ha resept på dette fra veterinær.

Ved redsel er feromoner et godt hjelpemiddel.
D.A.P/Feliway spray sprayes rikelig i bilen hvor hunden/katten sitter, minimum 10 minutter før hver kjøretur. D.A.P halsbånd skal sitte på hunden hele tiden, og avgir duftstoffer konstant. Et halsbånd avgir duftstoffer i 4 uker. Feromonhalsbånd finnes kun til hund.

Akupunktur har også en positiv virkning ved reisesyke, og det er mange hunder og katter som har blitt kvitt problemet etter behandling.

Noen sverger til homeopatiske midler/urter og synes de har en positiv virkning mor kvalme.

Det kan være lurt å ikke fore dyret noen timer før bilturen, hvis du vet at den blir bilsyk.

Noen ganger hjelper det å bare dekke til transportburet, så dyret ikke får med seg verden utenfor som ”flyr” forbi vinduet.

Hos hunder med svært utpreget redsel, kan det være aktuelt med angstdempende og beroligende medisiner i perioder. Dette avgjøres i samråd med veterinær.

Biltrening:

Ved kvalme hos valper kan man trene opp likevektsorganet til å bli vant med bevegelsene i en bil. Dette gjøres ved å ta med valpen på hyppige og korte bilturer som økes i lengde etter hvert som hunden blir kvitt kvalmen. Det samme gjelder kattunger. Ta de med på hyppige, kort bilturer for å vende de til å kjøre bil.
Ved redsel er det viktig å ikke bare bruke feromoner og/eller angstdempende medisiner. Hovedhjelpemiddelet er BILTRENING. Hvis du ikke trener med dyret ditt, vil du heller ikke løse problemet på sikt.
Vi kobler ofte inn atferdsspesialister hvis hunden eller katten er svært redd for å sitte i bil. En atferdsspesialist skreddersyr et treningsopplegg, og er en viktig støttespiller igjennom treningsprogrammet.

Et enkelt treningsprogram for hunder, som man kan starte med:
1) Hunden tas til bilen. Be den sitte ved siden av bilen. Gi ros og belønning (godbit) når den sitter. Gjenta dette mange ganger slik at hunden er avslappet og glad når den sitter ved siden av bilen
2) Be hunden hoppe inn i bilen (motoren avskrudd). Gi ros og belønning når hunden har hoppet inn i bilen. Noen ganger kan det hjelpe og gi hunden dens måltider i bilen. Gjenta dette mange ganger slik at hunden er avslappet og glad når den hopper inn i bilen.
3) Be hunden ligge ned i bilen. Gi ros og belønning når hunden ligger avslappet i bilen. Gjenta dette mange ganger.
4) Start bilen uten å kjøre. Gi hunden ros og belønning om den er rolig. Gjenta dette til hunden er avslappet selv om bilmotoren går.
5) Kjør noen meter og belønn hunden med ros og godbit om den er rolig. Øk gradvis lengden på turene.
Hvert av disse punktene må man som regel jobbe med i flere uker før man får tilfredsstillende resultat og kan gå til neste punkt.
Det er best om man unngår å kjøre bil med hunden i treningsperioden (utenfor treningen).
Husk; tålmodighet er en dyd;-)
Raglamyr Smådyrklinikk AS
Longhammarveien 15
5536 Haugesund

T:  91 99 85 49
Back to content