Akupunktur - Raglamyr Smådyrklinikk

Go to content
Artikler


Akupunktur

Akupunktur blir anvendt for å lindre smerte og behandle visse sykdomstilstander. Eksempler på tilstander der akupunktur blir ansett for å ha god effekt er muskel- og leddsmerter (som for eksempel artrose, spondylose), overbelastningssmerter (i for eksempel i nedre del av ryggen) samt ved postoperative smerter.

Slik virker akupunktur

Ved akupunktur brukes nåler som blir plassert på spesielle akupunkturpunkter som finnes i muskler, sener eller bindevev.
Når nålene blir plassert sendes det impulser fra det behandlede området til ryggmargen og hjernen. Det oppstår en følelse som for mennesker kan beskrives som pirrende, lammende eller trykkende. Trolig er følelsen den samme for hunder og katter.
Som et svar på stimuleringen frigjøres kroppens eget morfin – endorfin – noe som bidrar til å minske smerte. Dessuten øker blodsirkulasjonen der nålene blir plassert. Akupunktur kan ha en meget avslappende effekt på muskulaturen. Behandlingstiden er oftest 20-30 minutter og gjentas vanligvis flere ganger.

Akupunktur er fremfor alt en symptombehandling. Det er derfor viktig med veterinærundersøkelse slik at behandling av underliggende sykdommer ikke forsømmes. Akupunktur anvendes ofte i kombinasjon med annen behandling, for eksempel fysioterapi eller ved samtidig medisinsk behandling.

Akupunkturbehandling av dyr krever at personen som setter nålene er utdannet til å akupunkturbehandle hund eller katt, og at utstyret håndteres sterilt. Etter akupunkturbehandlingen kan hunden eller katten bli trøtt og tørst.

Akupunktur kan virke svært effektivt mot mange lidelser:

• smerter i bevegelsesapparatet
• halthet, lammelse
• rehabilitering etter skade
• reproduksjonsforstyrrelser
• kroniske mage- og tarmlidelser
• luftveislidelser
• uønsket atferd

Noen ganger velges akupunktur i kombinasjon med annen medisin eller behandling. For eksempel kan forkalkninger, stive ledd og muskler ofte behandles med akupunktur og massasje.

Gullakupunktur

Kroniske smertetilstander som har hatt god hjelp av akupunktur, kan ofte få varig smertelindring med gullakupunktur. Dette er små gullstifter som plasseres på akupunkturpunktene under huden som en permanent løsning.
Mange hunder med hofteleddsdysplasi har forsøkt gullakupunktur med godt resultat.

Sertifisert akupunktør

I Norge er det i følge Mattilsynet kun autoriserte veterinærakupunktører som har lov til å utføre akupunkturbehandling på dyr.
Forskning på effekten av akupunktur viser svært varierende resultater, og per idag regnes ikke akupunktur som skolemedisin. Mange eiere opplever likevel at dyret får gode effekter av behandlingen.
Raglamyr Smådyrklinikk AS
Longhammarveien 15
5536 Haugesund

T:  91 99 85 49
Back to content